27-03-11

Neuro-Bullshitologie

Parasiterend op het gebrek aan hersencellen bij vele mensen, specifiek diegenen met een hoog IQ, is de pseudo-wetenschap van de neuro-bullshitologie aan een opmerkelijke opmars bezig. De filosofische en metodologische is dan wel een slappe aftrek van de 19de-eeuwse hype van de frenologie (het aflezen van karaktertrekken aan de vorm van de schedel), toch is er iets onweerstaanbaars aan het feit dat men - met gebruik van dure apparatuur - bepaalde deeltjes van de hersenen ziet oplichten bij bepaalde gedachten.

De verregaandheid van de konklusies van dergelijk onderzoek zijn recht evenredig met hoe duur de apparatuur is en hoe flikkerend de lichtjes op de monitor. Omgekeerd fisikalisme: als er iets oplicht dan moet daar ergens de ene of de andere hogere gedachte bijhoren. Alsof mensen niet gelijkaardig genoeg zijn om ook bij het schijten de zelfde hersenregio's te laten oprichten. Alsof de verscheidenheid van gedachten niet ten enen male groter is & zal blijven dan het onderschedingsvermogen van zelfs de allerduurste apparatuur. Alsof het niet de essentie van alle spiritualisme en mysticisme is om spiritualisme op mystieke manier terug te brengen naar de natuur.

Anyway, niemand die nog de strenge bewijslast van de dubbele dissociatie oplegt. Niemand die zich nog herinnert hoe de 'tweehersenhelften'-theorie typisch iets was wat zinvol gevonden werd door mensen met maar één enkele hersenhelft. Niemand die nog het gezond verstand durft in stelling te brengen tegen zoveel dure apparatuur: want als alles terug te brengen is tot oplichtende hersengebieden EN er is geen merkbare evolutie tussen oerbewoners en de modern mens kwa genetische inhoud DAN is het OFWEL zo dat die oerbewoners wakker lagen van spleen & van weltschmerz OFWEL dat veel van onze post-moderne gedachten oorzakelijk verbonden zijn met kultuur.

Néh!

De commentaren zijn gesloten.