27-12-10

Ontverwaardiging

Mijn verontwaardiging is op. Niet dat er geen waardevolle dingen zijn die onrecht worden aangedaan - niet dat er geen ontwaarding meer zou zijn van dagdagelijkse dingen in de naam van wat groots is, of juist is of gewoon wat zou moeten zijn. Neen, niets van dat alles. Het is gewoon mijn verontwaardiging die op is. Het windt me niet meer op als er flagrante onwaarheden verkondigd worden. Zelfs niet als er iets pontifikaals verkondigd wordt. Alles lijkt de moeite van het enerveren niet meer waard.

Immers, hoeveel alle zeikerds ook proberen; hoeveel ze ons ook in de zeik proberen te nemen; hoeveel ook we gebrandmerkt worden als naïeve pisserkes; wij zijn het die zullen winnen - de rede staat namelijk aan onze kant. Zoals elke poging van een goed vastgebonden geknevelde om zich los te wurmen de knopen alleen maar verder kan verstrakken, zo is elke poging van de luidruchtige machtigen om hun zaak te bepleiten een nieuw element in de onvermijdelijke achteruitgang van hun machtige luidruchtigheid.

Geduld is dus het woord. En voortdoen in vertrouwen dat het kleine geruisloze ook telt; dat onze machteloosheid slechts een schijn is opgewekt door de machtigen die verwoed vasthouden aan de klassieke manieren waarop de eigen macht - hun eigen macht - uitgeoefend en doorgegeven moet worden. Geduld. En zich niet verwaardigen te reageren op de boeien die ze ons trachten aan te leggen. Geduld. En zich ontverwaardigen om, tegenstrubbelend, hen en ons te herinneren aan de slechte boeien die ons aangelegd zijn.

Gedaan met op hun perfektionisme te reageren met eskalerende eisen van ons perfektionisme zodat we mekaar slechts kunnen vesthouden in een verenigde verwachting van perfektionisme. Geduld en gedaan met de beste en de juiste en de achteraf geziene oplossingen voor alle problemen die zich perfekt hadden kunnen stellen eens geweten dat ze zich effektief gesteld hebben. Geduld en op naar het post-perfektionisme. Het post-perfektionisme waar we dagdagelijks in thuis zijn en ons in thuis voelen. Eindelijk absolute feilbaarheid.

 

De commentaren zijn gesloten.