06-11-10

Intellektuïstische popuëlen

Neen, ik moet ze ook niet hebben die lulletjes rozenwater die kunst en kultuur 'oh, so pelangrijk' vinden en die de barbarij telkens zien naderen als er weer eens geen ekstra geld naar 't ballet gaat. Ze mogen nog zo ironisch zijn als ze willen door de term 'linkse kerk' als een soort geuzennaam te dragen; the joke remains on them.

Maar dat wil nog niet zeggen dat de overkant beter is waar mannen met brilletjes en vol van erfgoed uitbarsten in scheldtirades of, erger nog, ingehouden verontwaardigdheid over de normvervaging die alle kultuur en alle kunst die écht is uit dreigt te vagen. Want alleen wat recht is kan echt zijn, of zoiets, iets dat zelfs niet grappig is.

Een pijnlijk gebrek aan subversiviteit is wat de linkse en de rechtse kerk gemeen hebben met alle kerken die zich schamen over hun eigen leer maar niet onder ogen durven zien dat ze gewoon fout is.

Beiden willen populair zijn en zijn het niet: iedereen rijdt graag een scheve schaats, iedereen haat regelneverij & niemand moet iets hebben van kleinkunst (het halfweghuis waar de linkse en rechtse kerk elkaar nog ontmoeten, nu de zondagsmis en de jeugdbeweging niet langer verplicht zijn). Beiden willen intellektueel zijn en zijn het niet: want een beetje moderne intelligentie weet nodeloze opwinding te vermijden alsook het idee dat dingen die door weinigen verstaan worden inherent beter zijn of dat wat eksklusief & moeilijk is per definitie te prefereren valt op hetgene wat dagdagelijks tot plezier leidt.

Ik hoop van harte dat de weinigen ongelijk hebben in het veroordelen van de massa.

 

De commentaren zijn gesloten.