03-07-10

"Fuk jullie!", lozers. (2)

Teveel hitte is niet goed voor een mens; het geeft je een akuut gevoel van leven in de onmogelijkheid te doen wat nodig is. Het geeft je met andere woorden een akuut gevoel van hoe het leven altijd is, zonder dat je het écht beseft.

Het geeft je het gevoel dat zelfs je lezers (hoe weinig ook) allemaal lozers zijn.

Misschien moet ik het bij gedichten houden. Misschien moet ik de uitspraken van de hoge vertegenwoordiger van Sint Egidius op aarde onbecommentarieerd laten (& het onvermeld laten dat bij zoveel schijn van heiligheid het zelfs ongeoorloofd wordt, op nieuwssites en dergelijke, zelfs nog maar te suggereren dat één en ander zuiver en alleen een kwestie is van pootje-lap. Misschien moet ik maar maat houden als men koud komt beweren op de radio - ongestoord door het gelijkgezinde canaille du jour - dat als gelovige misbruikt worden door een gelovige toch nog ánders is als gewoon wat misbruikt worden (& dat het misschien nog net kan dat ongelovigen ongelovigen hulp verlenen willen maar zeker en vast niet dat gelovigen geholpen kunnen worden door ongelovigen). Misschien moet ik zelfs stoïcijns blijven bij de suggestie dat men zich vanuit de politiek moet bezighouden met de kerk omdat dame justitia toch wat in een al te gescheiden staat verkeert van de kerk (& derhalve suggereert dat kerk, dan misschien niet boven, maar toch bezijden de staat staat).

Wat betreft boven de staat staan moet men, zelfs als gelovige, realistisch zijn: er is niet veel plaats boven de staat. Eigenlijk is er maar een plaats. En daar staat nu het patronaat.

(genoeg hierover: ik verleen de bidsprinkhanen alvast mijn amnesie)

De commentaren zijn gesloten.